Ondernemen: Boekhouding

Door Startups op vrijdag 2 september 2016 20:48 - Reacties (2)
Categorie: Startup, Views: 3.852

Boekhouding is niet de favoriete bezigheid van een ondernemer en omdat ik vroeger nogal moeite had met boekhouding wil ik graag wat ervaringen en tips delen.

Ondernemers en boekhoudig
Wat veel freelancers zich niet realiseren is dat veel kosten die gemaakt worden door het bedrijf gewoon als kosten opgenomen kunnen worden. Internet thuis? Gedeeltelijk aftrekbaar. Tijdschrift/boeken over jouw vakgebied? Aftrekbaar.

Eten
Eten met een klant? Eten onderweg van werk? Eten tijdens overwerk? Aftrekbaar voor 73,5% als kosten. Bestel dus gerust een pizza als je weer is een hele avond doorwerkt. De belastingdienst betaalt hun deel mee.

Voorzieningen
Soms verleen je een garantie, plan je onderhoud of een andere mogelijke kostenpost maar komt dit pas terug in de toekomst.
Voor dit soort zaken kun je een voorziening opnemen in de boekhouding waardoor je de belasting naar de toekomst verschuift. Stel je voorziet groot onderhoud volgend jaar door bijv. slijtage maar het is niet volledig versleten en je hebt dit jaar een winst van 100.000 dan kun je de winst met bijv. 10.000 verminderen als reservering/voorziening voor de kosten van volgend jaar.
Meer info: http://www.z24.nl/onderne...-nog-voorzieningen-vormen

Je werkkamer thuis
Neem gerust een paar honderd euro per maand op voor je werkkamer. Geen eigen toilet? Geen probleem. Er is wel een grote discussie over, maar de rechter heeft nu in ieder geval beslist in het voordeel van de ondernemer. In de toekomst wijzigt dit wellicht weer.
http://www.tekz.nl/nl/fis...mer-huurwoning-aftrekbaar

Boekhouder
Het kiezen van de juiste boekhouder is lastig, vergelijk gerust verschillende bedrijven en ga langs voor een gratis kennismakingsgesprek.
Ik heb diverse boekhouders gehad, van 30 per maand (super voor eenmanszaken, vraag gerust zijn email!) tot 800 per maand voor de complexere zaken.

Middeling
Heb je het eene jaar 0 verdiend en het jaar er op 80.000? Dat heb je wel is bij het ondernemen. Dan heb je dat 2e jaar veel te veel belasting betaald. Dien een verzoek in bij de belastingdienst om een gemiddelde uit te rekenen en krijg een flinke som geld terug!

De zaken zijn soms net wat ingewikkelder, dus overleg met je boekhouder, plaats je vraag hieronder of google er op los.

Plaats gerust je commentaar met aanvullingen of dingen die ik zou kunnen aanpassen.

Telefoonworstelen

Door Startups op donderdag 16 juni 2016 09:37 - Reacties (8)
Categorie: Startup, Views: 5.029

"Goedemiddag, ik heb 2 formulieren opgestuurd waarvan 1 zeker weten niet is aangekomen volgens een andere medewerker van jullie, graag zou ik dus controleren of het 2e formulier dat tegelijkertijd op de post is gegaan wel is aangekomen."

-"Een moment geduld, mag ik uw gegevens en om welk formulier gaat het?"

%gegevens% (Plaats ik niet hier ;))

-"Ik ga het even voor u controleren" "Helaas kan ik dat niet zien in mijn systeem." "Ik zou het even afwachten als ik u was."

"Riskeer ik dan een boete?"

-"Wij raden u aan 6 weken af te wachten dan ontvangt u bericht en mocht u dat niet ontvangen dan kunt u contact met ons opnemen."

"Dat was mijn vraag niet, riskeer ik een boete als jullie dit niet ontvangen hebben."

-"Dat moet ik even navragen." "Ja, u riskeert dan een boete."

"Dan zou ik dat formulier graag opnieuw ontvangen en opnieuw insturen."

-"Dit is helaas niet mogelijk."

"Toch zou ik graag dat formulier opnieuw ontvangen."

-"Hoe hoog is het bedrag?"

"De precieze hoogte weet ik zo niet." (Waarom is dit uberhaupt relevant? Nou waarschijnlijk konden ze me dan simpeler afpoeieren)

-"Nog even een momentje geduld." "Nee, u dient het af te wachten want als we het 2x zouden ontvangen gaat het ook fout."

"Jullie systeem heeft geen aantekeningen of andere opties? Eigenlijk hoef ik het antwoord niet eens te weten. Bedankt, nog een fijne middag"

-"Ja en als u niets hoort na 6 weken dan dient u contact op te nemen."

Heerlijk, ik zal nu een ander opdracht geven opnieuw de Belastingdienst te bellen en met een dwingende toon het formulier toch opnieuw te krijgen. Anders zal ik in Kladblok mijn eigen formulier maken en invullen. Ik houd jullie op de hoogte.

Digitaal was trouwens niet mogelijk, heb ik al eerder naar gevraagd.

Google Analytics Spam

Door Startups op donderdag 26 mei 2016 15:46 - Reacties (7)
Categorie: Startup, Views: 2.412

Als je Google Analytics gebruikt en je neemt wel is de referrals door dan kom je vaak rare domeinnamen tegen die eigenlijk helemaal geen bezoekers sturen.

In het kort komt het hier op neer, via een slimme methode simuleren een aantal duistere types van bijv. 'raardomein.com' dat ze miljoenen websites bezoekers sturen. Miljoenen websites hebben natuurlijk miljoenen beheerders die benieuwd zijn welke websites traffic sturen. Als je professioneel bezig bent analyseer je dat soort dingen om je site te optimaliseren en meer bezoekers te trekken.
Terug naar die duistere types, ze doen dat dus in de hoop dat die beheerders hun website bezoeken. Miljoenen websites in hun statistieken spammen kost namelijk vrijwel niets, en ze krijgen dan ook duizenden bezoekers terug van nieuwsgierige beheerders die willen weten waarom ze bezoekers ontvangen van 'raardomein.com'. En dat is kassa. Zij krijgen vervolgens echte bezoekers en daar verdienen ze geld mee.

Gelukkig zijn er oplossingen om deze spam uit je statistieken te weren zodat je echte en neppe bezoekers kan onderscheiden en er geen rare referrals in komen te staan.

Google zou dit vrij makkelijk kunnen oplossen maar heeft dat tot nu toe niet gedaan, vandaar dat er bedrijven zijn die dit nu oplossen en mensen die lijsten maken om deze spam te weren.

Wil je dit voorkomen in je Google Analytics?
Gratis oplossing:
Link

Betaalde oplossing:
https://www.analytics-toolkit.com/auto-spam-filters/

Eindelijk gerechtigheid

Door Startups op vrijdag 10 april 2015 18:17 - Reacties (11)
Categorie: Startup, Views: 5.978

Onlangs kwam ik een concept met een frisse blik op juridische hulp. Rechtenkrom voor mensen die advocaten en boekhouders zoeken.

Hoe kwamen jullie erbij om Rechtenkrom te starten?

Het idee om Rechtenkrom te starten kwam voort vanuit meerdere situaties. Een voorbeeld hiervan is de situatie waarin een familielid van Bram zich verkeerde. Dit familielid kwam in een echtscheiding waarbij deze persoon uiteindelijk veel verloor. Deze personen waren niet in gemeenschap van goederen getrouwd en het directe familielid had zelf geen baan. Deze persoon moest het met een pas afgestudeerde “goedkope” advocaat opnemen tegen een professioneel advocatenbureau. Achteraf bleek dat de ingehuurde advocaat nog helemaal geen ervaring had wat betreft echtscheidingen.

In de weken hierna hoorde wij vaker bij mensen die in de rechtszaal moesten verschijnen of starters die op zoek waren naar boekhouders en dat zij geen enkel idee hadden waar zij moesten beginnen met zoeken. De advocaten en boekhouders die zij vonden tijdens hun zoektochten noemden zij altijd zeer prijzig. Verder vertelden ze dat het vaak een gok was met wie ze in zee gingen omdat ze totaal geen beeld hadden van eerdere werkzaamheden. Het werd voor hen de afweging om een ervaren maar ook dure kracht in te huren of om te gokken op een goedkopere kracht zonder maar een enkel idee te hebben van diens kwaliteiten. Eigenlijk vonden wij het raar dat fiscale en juridische hulp zo moeilijk bereikbaar is en het alleen is weggelegd voor mensen die bekend zijn in deze wereld of meer financiële mogelijkheden hebben dan menig persoon. Iedereen zou in onze optiek de kans moeten hebben om hulp te krijgen. Natuurlijk zit er een prijskaartje aan iemand zijn expertise en dat is volkomen terecht maar dat het voor het merendeel van de mensen een barrière is vanwege de prijs en gebrek aan kennis vinden wij onacceptabel voor een land als Nederland. Vanuit hier hebben wij gekeken wat de mogelijkheden waren om deze barrières weg te nemen. Internet is voor iedereen toegankelijk en er heerst een trend van het beoordelen van diensten en producten. Kijk naar IMDB, tripadvisor etc mensen hechten veel waarde aan de oordelen van andere om een beeld te kunnen scheppen. Daardoor zijn wij ervan overtuigd dat een platform als Rechtenkrom een aanvulling is voor de Nederlandse en misschien zelfs westerse maatschappij!http://s28.postimg.org/5tz0vplkt/rechtenkrom_screen.png


Bevalt het ondernemen?

Het ondernemen vinden wij iets zeer motiverends. Wij delen de filosofie dat 40 urige werkweken maken geen garantie is voor kwaliteit en productiviteit. Tijdens het ondernemen merk je dat de beloningen direct gekoppeld zijn aan de kwaliteit van het werk dat je verricht. In plaats van te werken met een minimum hoeveelheid werk die moet worden opgeleverd motiveert het ondernemen. Dit aspect bevalt ons voornamelijk. Als startend ondernemer is het natuurlijk niet altijd even gemakkelijk om resultaat en beloning te zien maar we zien dit als een investering en halen ook veel energie uit de positieve feedback wat betreft het idee.

Wel is het lastig om veel tijd te besteden aan de onderneming. Beide zijn wij nog afhankelijk van ons werk en kunnen dus niet al onze tijd steken in Rechtenkrom. Hierdoor merken we wel duidelijk dat het boeken van progressie niet heel snel gaat ondanks dat we al een aantal maanden bezig zijn. Ook is het lastig dat er soms werkzaamheden moeten worden volbracht waar geen van ons beide bekend mee is. Ondanks dat dit lastig is is het ook interessant en uitdagend om juist nieuwe dingen te doen en je horizon te verbreden.Er zijn verschillende websites die iets soortgelijks doen bijvoorbeeld vakmensen bij marktplaats, wat onderscheidt Rechtenkrom?

Als we kijken naar bijvoorbeeld marktplaats zien we inderdaad ook vak mensen die hun diensten aanbieden. Het verschil is dat de persoon hier alsnog in het duister aan tasten is voor iemand die past bij zijn situatie. Bij Rechtenkrom is de aanbieder van de dienst de gene die kan reageren om iemand te helpen. Hierdoor is het aantal hulp aanbieders kleiner dan als u zelf opzoek gaat maar dit zijn wel de personen die een kans zien in uw situatie en hier op zijn gespecialiseerd.

We zien op deze websites dat een persoon die zijn dienst aanbiedt ook al kan worden beoordeeld. Dit systeem is altijd zeer fraude gevoelig. Bij Rechtenkrom is alleen mogelijk een bedrijf of vak persoon te beoordelen als er een daadwerkelijk samenwerking tot stand is gekomen. Deze komt tot stand als de betaling succesvol is afgerond. Rechtenkrom is ook een tussenpersoon die ervoor zorgt dat alle facturen via de website kunnen worden afgehandeld. Op andere websites wordt er in enkele gevallen een betaling van te voren gevraagd waarnaar er geen dienst wordt afgeleverd. Deze vorm van oplichtingen worden geëlimineerd door de diensten die Rechtenkrom aanbiedt. Kort gezegd is Rechtenkrom gespecialiseerd op dit vlak en daardoor kunnen wij meer kwaliteit garanderen dan websites die een dienst als deze onderdeel laten uitmaken van het geheel.Jullie zijn dus al wat maanden bezig, wat ging er verbazingwekkend goed en wat ging er grandioos fout?

We hebben in het begin al de grandioze fout gemaakt om het idee online te zetten in een veel te vroeg stadium. We lopen sindsdien achter de feiten aan. We zijn constant bezig met aanpassen van de website omdat hij simpelweg onvolledig is. Hierdoor is onze naam altijd al op de markt geweest maar representeert het niet wie wij zijn en waar wij voor staan. Begin april komt er wederom een grote update aan. Vanaf deze update is het eigenlijk pas acceptabel dat we toegankelijk zijn. Echter zijn we bij deze update nog lang niet bij het eind product wat online moet komen te staan.

Ondanks dat de uitvoering tekort schiet slaat het idee wel verassend goed aan en ontvangen mensen het zeer positief. Uiteindelijk is dit toch wel het belangrijkste en hopen we de schade te kunnen beperken met de fouten die in het begin zijn gemaakt.Hoeveel bezoekers ontvangen jullie en welke kanalen benut je nog niet optimaal? (bijv. social media, zoekmachines, advertenties)

We hebben er bewust voor gekozen om te stoppen met marketing omdat we niet tevreden zijn over wat Rechtenkrom op dit moment uitstraalt. Hierdoor is het bezoekers aantal ook gestagneerd. Momenteel zit het aantal bezoekers nog steeds op ±400 unieke bezoekers per maand.

Na aankomende update zullen wij onze marketing campagne weer activeren. Deze campagne zou niet alleen maar online worden uitgevoerd op social media, advertenties en bij zoek machines maar ook offline. Offline zullen wij bezoeken gaan brengen aan doelgroepen waar wij veel potentie in zien en die veel baat zullen hebben bij het gebruik van Rechtenkrom.http://s1.postimg.org/v39nnpk0v/rechtenkrom_stats.png

De website werkt niet goed op mijn mobiel, werken jullie hier nog aan?

Ja, hier zijn we zeker nog mee bezig! De update die gaat plaatsvinden in begin april zou dit ook ondersteunen. Het doel is dat de website op alle hardware toegankelijk moet zijn en hetzelfde gebruiksgemak hebben.

Wat zijn de doelen voor 2015?

Voor 2015 hebben wij diverse doelen. Voor ons is het belangrijkste dat Rechtenkrom financieel op zichzelf kan draaien en niet meer afhankelijk is van investeringen. Een specifiek aantal bezoekers of een omzet hebben wij niet maar we zullen altijd streven naar het hoogste haalbare.

Met het oog op de toekomst wordt er ook al gekeken of we Rechtenkrom eind 2015 over de grenzen aankunnen bieden. Momenteel staan België en Duitsland vooraan. Ditmaal zullen wij dit wel doen met een volledige website waar tegelijkertijd een marketingcampagne aan vast zit. Wij willen laten zien dat we wel leren van onze fouten.


Ik heb de website al geprobeerd en zal het nog eens proberen wanneer ik een nieuwe dienstverlener zoek. Succes met de nieuwe website.

Moneybird alternatief

Door Startups op dinsdag 7 oktober 2014 01:31 - Reacties (9)
Categorie: Startup, Views: 8.166

Onlangs kwam ik een nieuwe administratietool tegen, een moneybird alternatief, Factweb gemaakt door Stefan van Corebyte. Zelf omschrijft hij het als “Een complete oplossing voor administratiedoeleinden.”
Een leuk initiatief en Factweb verdient wel wat aandacht.


http://i.imgur.com/WtH53a3.png


(Deze blogt word nog aangepast)


Je werkt aan dit project naast een normale baan?
“Ikzelf ben zzp-er en werk daarnaast fulltime als python programmeur."

Er bestaan al verschillende tools zoals Moneybird en Wefact, wat onderscheidt Factweb?
“Ons project is unieker dan andere projecten in de zin van, wij bouwen het in python, in het web2py framewerk, wat heel makkelijk opzetbaar is en met python modules kun je vrijwel alles gemakkelijk integreren, zoals, Dropbox, betalingen, PDFs genereren et cetera.”

Hoe kwam je erbij om met Factweb te starten?
“In eerste instantie was het de bedoeling om een administratiesysteem voor mezelf te bouwen, omdat ik wefact hosting gebruik en het nogal vrij duur is. Toen was ik aan het denken om zoiets voor mezelf te bouwen en heb ik zo’n beetje de Wefact Standaard versie geprobeerd na te bouwen. Natuurlijk niet letterlijk maar wat betreft features. En toen begon het aardig wat vorm te krijgen en heb ik het op fora geplaatst en bleek er wel interesse in te zijn. En ook in het gaan verhuren aan andere ondernemers. Ik heb ook al best wel wat aanvragen voor het te kopen als eenmalige kooplicentie, maar daar moet nog goed over nagedacht worden, gezien de code niet beschikbaar mag worden. Op dit moment proberen we Moneybird ook een beetje te trotseren met soortgelijke en betere rapportages en bankmutaties te importeren.

Tegenwoordig zijn er al zoveel soortgelijke facturatie systemen dat wij ons willen gaan onderscheiden en met de prijs veel lager willen gaan zitten omdat we er ook veel minder tijd en mankracht in stoppen dan een Moneybird met 8 man support o.i.d. Wij hopen het in een a twee maanden klaar te krijgen in hobbietijd/avonduren eigenlijk en het daarna voor een laag bedrag beschikbaar te maken voor de ondernemers.”


Je schrijft dat moneybird meer mankracht heeft, met hoeveel mensen werk je zelf?
“Ikzelf werk met 2 á 3 personen in samenwerking met het bedrijf waar ik werk. Hoofdzakelijk ikzelf."

Zoek je nog testers? Als mensen dit lezen, wat zou je willen dat ze testen of hun mening over geven.
"Ik zoek inderdaad nog testers ja. Je kunt je al aanmelden op de registratie-pagina. Wij controleren periodiek of er nieuwe inschrijvingen zijn van bedrijven en maken een bedrijfsaccount aan met de juiste instellingen zodat je direct kunt beginnen zodra je een e-mail met de aanmeldingsgegevens van ons hebt ontvangen.”

Puntje van kritiek, waarom is er geen methode op de website om op de hoogte gehouden te worden wanneer de tool klaar is? Nieuwsbrief, twitter etc.
"Iemand die zich aanmeld via de Registreren pagina komt bij ons automatisch op de mailinglist en krijgt dus een eigen account waarmee hij tot het product klaar is gratis gebruik van Factweb kan krijgen. Daarna is hij niet verder gebonden, dat wil zeggen, is niet verplicht een account af te nemen tegen de prijs van die tijd en het account kan gecanceld worden.”

Om te registreren moet je al direct je btw-nummer invullen dat kan een drempel zijn, gelukkig is er onderaan dit artikel een demo login beschikbaar.

Waarom zelf een tool bouwen? Er zijn ook gratis tools beschikbaar. (NIH syndroom?)
“Ik was opzoek naar een project waar ikzelf profijt bij heb en waar ik bepaalde nieuwe technieken, modules en dergelijke in kan gebruiken om mijn kennis verder te peilen van het framewerk Web2py. Ik ben namelijk nog verder vrij nieuw met het framework en heb voorheen veel met PHP, Perl en dergelijke gewerkt en nog niet zozeer veel met Python. Nou op dit moment alweer 5 maanden maar goed. Toen ik pas begon met web2py heb ik een basic forum systeempje gebouwd genaamd Uforum. Dit bied ik gratis aan op Github. Verder is Factweb dus een verder ontwikkeld project wat uiteindelijk ingezet dient te worden commercieel en een twist heeft gekregen vanuit de hobbiekant, eigen gebruik tot commerciële inzet, unittesting en dergelijke.”

Hoe ga je het promoten?
“Ik denk dat ik vooral Google Adwords in ga zetten, en daarnaast via mijn eigen netwerk en LinkedIn. Voor de rest hoop ik dat het via via gaat en mensen anderen aansteken.”

Wanneer kunnen mensen het gebruiken?
“Mensen kunnen de site al even gebruiken middels een aangevraagd account maar in principe wanneer hij klaar is over 1 a twee maanden.”

Misschien is dit straks het alternatief voor moneybird/wefact. Ik wens Stefan veel succes en neem allemaal even een kijkje op www.factweb.nl of zijn blog. Wil je een kijkje nemen zonder te registreren? Gebruik info@demo.nl met wachtwoord demo.

meer info over web2py

Poll: Wat is het belangrijkst in een administratietool?
Prijs
Uitgebreide functionaliteit
Vertrouwd (Geen nieuwkomer)
Gemak
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392373&layout=1&sort=prc


Constructieve kritiek, tips en ideeën kun je kwijt in de reacties hieronder. Stefan leest mee.