Eye tracking, een goede ontwikkeling?

Door Startups op woensdag 20 februari 2019 10:56 - Reacties (6)
Categorie: Startup nieuws, Views: 2.058

Veel mensen weten al dat je locatie getrackt kan worden en sommigen weten ook dat je iemands bewegingen ook kan herkennen. Maar iemands ogen tracken met speciale software is de volgende stap. Niet de minste hebben al geinvesteerd in zulke software, denk maar aan Facebook en Apple.

Recentelijk kwam er een financiële injectie voor een Zwiters bedrijf dat zich bezig dus gaat bezig houden met 3d eye tracking, zoals ze dat zelf noemen. 3D staat er dan denk ik voor dat ze de ruimte herkennen. Speciale camera's worden er wat slimmer van. Uiteindelijk gaan robots zulke technologie bevatten om ze menselijker te maken en om je beter te begrijpen.
Hun demo ziet er wel interessant uit en het kan volledig zonder bril. Helaas niets open source* en nog geen API.

Wat kun je er mee?
Nou eigenlijk wat het al zegt. Je weet precies waar iemand heen kijkt. Natuurlijk kun je hiermee mensen helpen die communiceren met hun ogen. Ook kan dit natuurlijk toepassingen hebben voor automotive maar wat als elke camera straks uitgerust is met die software? Dan wrijven de advertentie boeren in hun handjes want ze weten dan precies in welk product jij interesse hebt. Moet dit niet aan banden worden gelegd?

Een billboard met een aantrekkelijke vrouw die een sapje drinkt. De camera bekijkt jou. Wat is jouw vorm? Dik of dun? Met wie ben je? Alleen of met anderen? Waar kijk je naar? Naar het vrouwelijk schoon? De tekst? De prijs? Of naar het sapje?

Keek je naar de prijs? Misschien moeten ze jouw alleen de aanbiedingen sturen. Of een advertentie voor een lening?
Ben je aan de dikke kant? Misschien een advertentie voor de light-variant.
Keek je misschien iets te lang naar de vrouw en liep je alleen dan krijg je een advies voor een leuke datingsite. Liep je met iemand? Misschien dan een advertentie voor een site waar je kan vreemdgaan?

http://cdn.sheknows.com/articles/2012/09/woman-drinking-water-with-lemon-vert.jpg

Bron: https://siliconcanals.nl/...to-consumer-applications/

*Niet het zelfde, maar er is wel wat open source

Volgende: Waarom ik mijn ABN Amro creditcard ga opzeggen (dankje ICS) 18-06 Waarom ik mijn ABN Amro creditcard ga opzeggen (dankje ICS)

Reacties


Door Tweakers user Tijs Beek, woensdag 20 februari 2019 11:57

Er worden ook VR-brills gemaakt met eye-tracking. Het idee is dat je dan geen PC nodig hebt voor de VR brill omdat je dan maar 1 keer deel rendert.

Ik ben erg benieuwd!
Alleen eye tracking voor reclame.. ik verwacht niet dat dat gaat gebeuren want dan hebben websites je camera nodig en die sta ik niet toe!

Door Tweakers user wheez50, woensdag 20 februari 2019 12:59

Het spijt me zeer. Dit is een ontwikkeling ouder dan mainstream internet op je mobiel. En dan bedoel ik nokia3510i internet.

Eyetracking werd uitgebreid gebruikt in diverse vormen van onderzoek. In marketing. In mediacreatie.

Grappig is hoe mannen en vrouwen op elkaar lijken als ze iemand ontmoeten. Waar hun ogen heengaan. Of hoe cultuur bepaalt waarheen je kijkt als je iets nieuws ziet.

En belangrijk: door ogen te volgen, en dus ook oogreflexen, is veel duidelijker hoe het oog werkt. Hoe we visuele data binnenkrijgen. Het bestaat dus. Allang.

Door Tweakers user Technomania ®, donderdag 21 februari 2019 12:59

Dan ben ik benieuwd hoe de techniek gaat reageren bij deze rondjes lopende beroemdheid. 8-)

Door Tweakers user YourMom, donderdag 21 februari 2019 15:00

Dat Eyetracking al lang bestaat zal niemand met je oneens zijn.

De structurele massa-implementatie in bvb. billboards, verkeerslichten, maar ook in winkels, supermarkten, mainstream consumerproducts zoals smartphones, televisies, computers, auto's, is wel een nieuwe evolutie. (nadruk op het woordje massa-implementatie).

Door Tweakers user brinkdinges, donderdag 21 februari 2019 21:06

Tijs Beek schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 11:57:
Er worden ook VR-brills gemaakt met eye-tracking. Het idee is dat je dan geen PC nodig hebt voor de VR brill omdat je dan maar 1 keer deel rendert.

Ik ben erg benieuwd!
Alleen eye tracking voor reclame.. ik verwacht niet dat dat gaat gebeuren want dan hebben websites je camera nodig en die sta ik niet toe!
Foveated rendering heet dat. Ik vind dat een erg inventieve oplossing om de hoeveelheid benodigde processing power te verlagen.

Op dit moment werken ik met een CAD pakket via remote desktop. Dat werkt goed, maar niet helemaal vloeiend. Ik ben dus aan het onderzoeken of foveated rendering daar ook iets kan betekenen :)

Wat betreft de toepassingen die hier genoemd worden, dat is een stukje minder wenselijk ja :/

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 22 februari 2019 10:39

Ergens toch best jammer, ook met zulke technieken, het bied zoveel mogelijkheden, zoveel QOL dingen die we kunnen gebruiken. Maar van dat alles, alles om het leven wat leuker te maken, kiezen ze voor commercialisering. Hele tracken, hele profilen, alles enkel gebruikt om op maat gemaakte reclames voor te schotelen.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)