Hulp bij euthanasie

Door Startups op vrijdag 4 september 2015 16:04 - Reacties (19)
Categorie: Fictie, Views: 5.555

Een aantal mensen ziet de categorie van deze post niet staan, de categorie is: 'Denk' en 'Fictie'

Nu sta ik hier met een schop in mijn hand, bezweet en met tranen in mijn ogen.
Ik heb eigenhandig mijn partner begraven, een dikke meter onder de grond. (Ik woon in een landelijk gebied met een grote tuin.)
Ze was zo ziek en kon zelf geen beslissing maken over haar leven.
Even terug naar het begin, het begon een half jaar geleden toen ze plotseling last kreeg van allerlei kwaaltjes. Al snel constateerde dokter een ziekte in een vergevorderd stadium. Het heeft geen zin om uit te wijken maar in dit land kun je in dat geval gewoon verrotten.
De behandeling zou duizenden euro’s gaan kosten en geen enkel recht op een tegemoetkoming.
Heel kort overwogen om een Breaking Bad personage te worden maar dat zou kunnen betekenen dat ik haar de laatste maanden niet meer zou zien.
Al snel kwam het moment dat ze alleen nog voor haar uit staarde en ik de pijn in haar ogen kon zien. Als je een band met iemand hebt die 15 jaar teruggaat dan kun je dat gewoon zien.
Ik ging naar een arts die ik vertrouw en die gaf me niet helemaal legaal de middelen.
Nu moest ik een dag kiezen. Er gingen dagen voorbij, weken. Ik kon het niet. Maar ik wist dat zij niet zelf kon beslissen en het zou egoïstisch zijn om haar alleen te laten leven zodat ik nog langer bij haar kon zijn. Haar aardse tijd was over. Uiteindelijk heb ik het kunnen doen maar ik zal jullie de details besparen.

We wonen best afgelegen in het noorden dus ik kon haar prima in de grote achtertuin begraven. Ik zoek alleen nog een steen.

Nadat ik er nog is langer over nagedacht heb voel ik me slechter. Ik had meer kunnen doen, ik had mijn auto moeten verkopen. Ze was mijn alles, daar kom ik nu meer en meer achter.
Vrienden zeggen dat ik gewoon voor een nieuwe moet gaan. Maar ik weet niet of ik de energie en het geld er voor heb.
Toch blijf ik vinden dat dit niet zou moeten gebeuren in Nederland. Ik heb alle fractieleiders aangeschreven met dit verhaal hierboven. Een enkele reactie ontvangen, natuurlijk van Marianne.

Volgende: Google Analytics Spam 05-'16 Google Analytics Spam
Volgende: iBood KAPOT 06-'15 iBood KAPOT

Reacties


Door Tweakers user BillsGate, vrijdag 4 september 2015 16:22

Pfff... Wat een verhaal!

Ik kan alleen maar zeggen dat ik respect heb voor de weg die je bewandeld hebt en de moeilijke besluiten die je gemaakt hebt. Los van het feit dat het te bezopen voor woorden is dat je in een land als dit zover het recht naar jezelf moet verdraaien om een geliefde te verlossen van pijn en ellende.

Overal waar je om hulp roept, loop je tegen een muur aan. "Sorry, maar zo is de procedure nou eenmaal."

Ik weet niet of ik overal dezelfde besluiten genomen had, maar ik weet wel dat je in zo'n situatie allesbehalve rust hebt om rationeel en in helikopterview op je gemak naar een goede oplossing te zoeken. Daarom petje af voor je oplossing en dat je het hebt kunnen opbrengen om het uit te voeren.
Ondanks dat de hulp wellicht in een grijs gebied hoort, ben ik ook blij dat je een arts tegen bent gekomen die genoeg menselijkheid in zijn knar heeft om mee te denken.

Je vrienden hebben makkelijk lullen, die hebben niet voor dezelfde keuzes en situatie gestaan. Ik hoop dat behalve adviezen waar je niks aan hebt, dat ze je ook steun kunnen bieden.

Ik wil je in ieder geval veel sterkte wensen met het verwerken!

Door Tweakers user Kecin, vrijdag 4 september 2015 17:01

Ik neem aan dat het over een hond gaat toch?

Door Tweakers user eL_Jay, vrijdag 4 september 2015 17:06

money/materiele zaken < geluk.

Overigens zijn er huisdierenverzekeringen.

Door Tweakers user LinuX-TUX, vrijdag 4 september 2015 17:07

Gecondoleerd.

Hier ook 3 honden en een kat los moeten laten ... het went nooit, maar de mooie herinneringen blijven.

offtopic:
Kecin ...

Moet eerlijk bekennen dat ik even keihard moest lachen, maar ik vermoed ook dat het hier een dier betreft aangezien Marianne heeft geantwoord en de rest niet

Door Fairy, vrijdag 4 september 2015 18:55

Ik dacht dat je het over een partner had in de zin van een vrouw. Totdat je begon over begraven in de tuin en het kopje fictie.

Misschien moet je die clou wel even toevoegen, want ik schrok en nogal van, ware het niet dat de ziekte die je waaerschijnlijk bedoelt enige tijd terug mijn vrouw heeft getroffen en ik weet als geen ander hoe spannende tijd dit is (ps. ze maakt het goed nu!).

Als een huisdier overlijdt is dat kortgezegd klote, maar je moet het wel in perspectief zien. Je auto verkopen gaat dan net een stapje te ver. Als je reserves zo ver op zijn, dan moet je prioriteiten gaan stellen.

Gezien de 'fictie' denk ik een beetje dat dit een topic is om een reactie uit te lokken, maar in dat geval vind ik het wel een beetje smakeloos. Als het realiteit is denk ik dat je je verhaal eens een keer opnieuw moet lezen en bijschaven.

Door Olivier, vrijdag 4 september 2015 20:49

Smakeloos dit.

Had het stukje fictie niet gezien maar je doet alsof dit een grapje is. Ik dacht dat het een serieus verhaal was.

Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die een dergelijke situatie met een mens meemaken zich na het lezen van dit verhaal zeer naar zullen voelen.

Ik zou het stukje tekst maar lekker verwijderen. Ik kwam hier doordat ik het op de homepage zag staan.

Fijne avond nog en succes met het verwijderen.

Door Tweakers user yousql, vrijdag 4 september 2015 22:36

Ik zag het stukje fictie ook pas na het lezen van het verhaal. Ik snap alleen niet waarom sommige denken dat het om een huisdier gaat. Dat staat toch nergens vermeld.

Wel vind ik het een mooi realistisch verhaal. Waarover gesproken moet kunnen worden. Daarom ben ik het ook niet.eens met het aandringen tot censuur van Olivier.

Euthanasie is bijna niet te krijgen. Mijn oma overleed 2 dagen voor de euthanasie gepland was. En mijn opa mocht geen euthanasie krijgen van de dokter, omdat hij geestelijk niet stabiel zou zijn geweest.

Door Tweakers user 3DDude, vrijdag 4 september 2015 23:36

yousql schreef op vrijdag 04 september 2015 @ 22:36:
Ik zag het stukje fictie ook pas na het lezen van het verhaal. Ik snap alleen niet waarom sommige denken dat het om een huisdier gaat. Dat staat toch nergens vermeld.

Wel vind ik het een mooi realistisch verhaal. Waarover gesproken moet kunnen worden. Daarom ben ik het ook niet.eens met het aandringen tot censuur van Olivier.

Euthanasie is bijna niet te krijgen. Mijn oma overleed 2 dagen voor de euthanasie gepland was. En mijn opa mocht geen euthanasie krijgen van de dokter, omdat hij geestelijk niet stabiel zou zijn geweest.
Ik heb alle fractieleiders aangeschreven met dit verhaal hierboven. Een enkele reactie ontvangen natuurlijk van Marianne.

Omdat een bepaalde fractieleider van een of andere dieren partij is, wat dieren met politiek te maken hebben tsjah dat is een andere discussie

Door Tweakers user RobinHood, zaterdag 5 september 2015 00:23

Hell, na 15 jaar met een kat of een hond gedaan te hebben, kun je best van ze houden alsof het je kind is, ik zou ook echt helemaal kapot gaan als mijn kat dood gaat, heb meer aan haar gehad dan aan menig mens.

En ja, je hond/kat/cavia/konijn/rat/baardagaam/whatever [laten] inslapen [of wat dan ook] kan dan ook knap kut zijn. En dat je hem/haar dan begraaft in de tuin is ook begrijpelijk, in mijn tuin is ook een plaats waar je beter niet kan graven.

Of het is gewoon de menselijke partner geweest, kan ook, al mag je die volgens mij niet zomaar in de tuin begraven :P

Door Tweakers user yousql, zaterdag 5 september 2015 09:12

3DDude schreef op vrijdag 04 september 2015 @ 23:36:
[...]


Ik heb alle fractieleiders aangeschreven met dit verhaal hierboven. Een enkele reactie ontvangen natuurlijk van Marianne.

Omdat een bepaalde fractieleider van een of andere dieren partij is, wat dieren met politiek te maken hebben tsjah dat is een andere discussie
Ik dat geval vind ik het wel een beetje een ander verhaal. 15 jaar is toch zowiezo oud voor een hond of kat.

Door Tweakers user migchiell, zaterdag 5 september 2015 11:51

Eens met Olivier, beetje smakeloos stukje. Nogal onduidelijk wat je ermee wilt ook.

Door Tweakers user migchiell, zaterdag 5 september 2015 11:52

@robinhood, niet alleen mag je je menselijke partner inderdaad niet in je tuin begraven, je mag hem/haar ook niet doodmaken.

Door Tweakers user Haas_nl, zaterdag 5 september 2015 21:30

Onsmakelijke clickbait

Door Tweakers user Squ1zZy, zondag 6 september 2015 10:31

migchiell schreef op zaterdag 05 september 2015 @ 11:51:
Eens met Olivier, beetje smakeloos stukje. Nogal onduidelijk wat je ermee wilt ook.
Blijkbaar wilt hij niet zijn ei kwijt, anders had die die wel begraven :Y)

Door Tweakers user RobinHood, zondag 6 september 2015 13:57

migchiell schreef op zaterdag 05 september 2015 @ 11:52:
@robinhood, niet alleen mag je je menselijke partner inderdaad niet in je tuin begraven, je mag hem/haar ook niet doodmaken.
Ligt eraan, meewerken aan euthanasie is niet perse strafbaar. Is laatst nog een zaak over geweest, vent is vrijgesproken als ik het me goed herinner.

Door Tweakers user Dead Pixel, maandag 7 september 2015 00:10

migchiell schreef op zaterdag 05 september 2015 @ 11:51:
Eens met Olivier, beetje smakeloos stukje. Nogal onduidelijk wat je ermee wilt ook.
Er wordt een stuk ethiek geïllustreerd, welk best filosofisch van aard is; heb ik het recht om het leven te nemen van een ander, ook al breng ik iemand uit zijn lasten, wanneer ze dit zelf niet willen of kunnen? Ditzelfde kun je natuurlijk ook stellen naar dieren, kun jij en mag jij beslissen over je huisdier? En even naar het Olivier (niet Olivier de reageerder) verhaal van RadioKies, ja die heb ik ook gelezen, zou dit ook erg interessant moeten zijn.

En betreft familieleden begraven in je tuin, dat mag gewoon zolang er gemeentelijk toestemming voor is gegeven. In principe weigeren ze alleen als er zaken zoals grondwater en verzakking optreed - je wilt natuurlijk geen saturatie hebben.

Onsmakelijk? Dat denk ik niet. Moeilijke kwestie op zijn hoogst. Het verhaal is er slechts om een context te geven.
RobinHood schreef op zondag 06 september 2015 @ 13:57:
[...]

Ligt eraan, meewerken aan euthanasie is niet perse strafbaar. Is laatst nog een zaak over geweest, vent is vrijgesproken als ik het me goed herinner.
Dat ligt eraan, als het op een legale manier is gebeurd - lees goedgekeurd door een dokter - is er niets aan de hand. Als het gaat om hulp bij zelfdoding, jij dient het middeltje toe, is wel strafbaar, maar kan soms teniet worden gedaan door een rechter wegens omstandigheden. In dit geval gaat het om het laatste, dus het kan een best strafbaar zijn.
yousql schreef op zaterdag 05 september 2015 @ 09:12:
[...]

Ik dat geval vind ik het wel een beetje een ander verhaal. 15 jaar is toch zowiezo oud voor een hond of kat.
Ik heb een kat dat op haar 21 is ingeslapen, het leefde nog prima totdat ze alles liet lopen, helaas. En we hebben er nog één van 17, en is nog vol jeugdige speelsheid. Geen idee wat hondeneigenaren zullen zeggen, maar zolang je goed voor je katten zorgt, halen ze de twintig echt wel. :)

Door Tweakers user Ray187, maandag 7 september 2015 12:30

Je huisdier als partner benoemen...Mag hopen dat je je partner niet hebt gezien als fysieke partner....

Door Tweakers user maartend, dinsdag 8 september 2015 11:10

Het stukje zelf gaat nog wel. Enkel deze zin stuit me tegen de borst;
Het heeft geen zin om uit te wijken maar in dit land kun je in dat geval gewoon verrotten.
De behandeling zou duizenden euro’s gaan kosten en geen enkel recht op een tegemoetkoming.

Waarom tegemoedkoming? Als je goed verzekerd was voor het beest, dan had je het mogelijk wel gehad. is eigen keuze geweest.

Door Tweakers user TimMer, dinsdag 8 september 2015 12:34

De reacties hierboven spreken boekdelen over het hedendaagse niveau op Tweakers: niet lezen, alleen je eigen mening ventileren en daarna gaan mekkeren over anderen. Jammer.

Reageren is niet meer mogelijk